عارف غلامی، در این گردهمایی دو روزه، تثبیت مالکیت اراضی در کشور را از اولویت‌های مهم این سازمان برشمرد و افزود: حدنگاری اراضی ملی، دولتی و موات یکی از راهبردها و برنامه‌های سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری است که با همکاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در حال اجراست و منابع طبیعی هم‌زمان با رشد فناوری در سال‌های گذشته، تلاش می‌کند با استفاده از آخرین فناوری‌ها، خدمت‌رسانی بهتری به مردم و حفظ منابع طبیعی داشته باشد.

وی بر لزوم ایجاد بستری امن و مطمئن برای سرمایه‌گذاری‌ تاکید کرد و تثبیت مالکیت‌ها و ارائه اسناد معتبر و بروزشده را از ملزومات سرمایه‌گذاری دانست که با هماهنگی دستگاه‌های مختلف با منایع طبیعی در حال انجام است.

مدیرکل دفتر ممیزی و حدنگاری اراضی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری، با بیان اینکه حدنگاری یا کاداستر فهرست مرتب‌شده اطلاعات مربوط به قطعات زمین است که مشخصه‌های اراضی مانند اندازه، کاربری، مشخصات رقومی، ثبتی و حقوقی را دربرمی گیرد، گفت: حدنگاری اراضی ملی براساس قانون مربوطه و با اعتبارات تخصیصی دولت از سال ۱۳۹۴ آغاز شده است و اجرای آن آخرین مراحل خود را طی می‌کند.

غلامی افزود: تاکنون بیش از ۹۹ درصد تثبیت مالکیت اراضی ملی و دولتی در استان‌های مختلف کشور به سرانجام رسیده و با اجرای آن زمینه جلوگیری از تخلفات حوزه زمین و سرگردانی‌های ارباب رجوع فراهم‌ شده است.

مدیرکل دفتر ممیزی و حدنگاری اراضی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری به اجرای طرح «سامانه پنجره واحد مدیریت زمین» برای کاهش تصرفات و تخلفات در منابع طبیعی و اراضی کشاورزی و تسریع در پاسخگویی منسجم به استعلامات واصله در کشور اشاره کرد و گفت: اجرای این طرح در چند سال اخیر، حسب مصوبه هیأت دولت پیگیری و اکنون در سراسر کشور در حال اجراست.

غلامی در ادامه بیان داشت: افزایش دقت، قابلیت پایش و تعامل بین دستگاه‌های متولی از مزایای اجرای این طرح ملی است و این سامانه ملی درباره تقاضاهای واصله از دستگاه‌های متولی، تسهیل‌گری می‌کند و با اجرا شدن آن، دیگر لازم نیست که یک فرد تقاضای خود را به‌صورت حضوری به اداره متولی ارائه دهد، بلکه درخواست‌ها به‌واسطه سامانه پنجره واحد مدیریت زمین، ثبت و تمام دستگاه‌های مرتبط در چارچوب مشخص‌شده می‌توانند به‌صورت الکترونیکی پاسخگوی مردم باشند.

وی خاطرنشان کرد که منابع طبیعی به عنوان راهبر در این طرح ملی، به وظایف خود عمل می‌کند تا از بروز تخلفات و تعرضات جلوگیری نماید که در این زمینه به پیشرفت‌های خوبی دست یافته است.

*کمتر از یک درصد اراضی ملی فارس سند کاداستر ندارند*

حجت الله مرادی، نیز با تاکید بر اهمیت موضوع حدنگاری اراضی ملی، گفت: در یک برنامه بلند مدت ملی، در موضوع کاداستر و تعیین تکلیف اراضی ملی، اقدامات بسیار خوبی انجام شده که نیازمند تدقیق و بروزرسانی است.

وی افزود: این گردهمایی در راستای حفظ اراضی ملی و آخرین برنامه‌های این پروژه، به منظور هم‌اندیشی روسای ادارات ممیزی و تسریع در تعیین تکلیف اراضی باقی‌مانده برگزار شده است تا هرچه سریع‌تر بتوانیم به اهداف مد نظر در کاداستر و اخذ اسناد ملی و حفاظت از آن‌ها دست یابیم.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس اضافه کرد: در استان فارس بیش از ۹۹ درصد اراضی تثبیت و کمتر از یک درصد تا تعیین تکلیف باقی مانده است، که بیشتر آن‌ها، شامل اراضی گپ می‌باشد که در راستای تدقیق تا پایان سه ماهه اول سال به پایان خواهد رسید و کاداستر منابع طبیعی در استان ۱۰۰ درصد خواهد شد.

وی کمبود نیروی انسانی و اعتبارات ملی را از دیگر مشکلاتی عنوان کرد که نتوانسته خللی در اجرای تعهدات و وظایف این اداره کل ایجاد نماید.

مرادی همچنین بررسی رفع تداخلات را از دیگر اهداف این گردهمایی عنوان کرد و افزود: تداخلات، ناشی از اجرای مقررات است که امور اراضی و اصلاحات ارزی در دهه ۳۰ و اوایل دهه ۴۰ اصلاحاتی انجام داده و منابع طبیعی نیز در دهه ۴۰ اجرای مقررات انجام داده است و این دو، تداخلاتی به وجود آورده که در پروژه رفع تداخلات، بررسی خواهد شد.

وی درخصوص رفع تداخلات مرزی نیز گفت: با توجه به تغییر در مرزهای استان‌ها، در برخی پلاک‌های فارس و استان‌های مجاور (بوشهر، هرمزگان، کرمان، یزد، اصفهان و کهگیلویه و بویراحمد) تداخلاتی ایحاد و در طول زمان باعث بروز اختلافاتی شده است که رفع این تداخلات نیز در برنامه این گردهمایی قرار دارد که در چند ماه آینده نیز به سرانجام خواهد رسید و بر مبنای خط تقسیمات کشوری پلاک‌های استان کاداستر و اصلاحات انجام خواهد شد.