مرتضی ضرابی با اشاره به اینکه در کلیه استان‌ها دفاتر نمایندگی داریم، گفت: فارس به عنوان یکی از دفاتر بانک خون بند ناف رویان فعال است و تاکنون بیش از ۲۰ هزار نمونه جمع آوری کرده است. قطعاً ظرفیتی که در این استان برای جمع آوری و ذخیره‌سازی وجود دارد بسیار بیشتر است همچنین در شهرستان‌های فسا، لامرد و لار دفترهای نمایندگی بانک خون بند ناف دایر شده است.

مدیر عامل بانک خون بندناف رویان تعداد بیمارانی که برای آنان از سلول‌های بنیادی خون بندناف استفاده شده است را برشمرد و گفت: تعداد پیوند شده‌ها در انواع سرطان خون ۱۴ بیمار، انمی اپلاستیک ۵ بیمار، انمی فانکونی ۲ بیمار، نقص ایمنی ۵ بیمار، فلج مغزی ۵۰ بیمار و ۳ بیمار اوتیسم از خدمت خون بند ناف استفاده کرده‌اند.

وی تاکید کرد: البته اثربخشی این سلول‌ها در بیماری فلج مغزی و اتیسم در حال بررسی است، در بیماری اتیسم وارد فاز ۲ شدیم و این اثربخشی در فلج مغزی به فاز ۳ رسیده است، بنابراین می‌توان امید داشت که سلول درمانی بتواند در بیماری‌های مختلف کمک کند.

ضرابی بیان کرد: هدف از این خدمت ترمیم، تعویض یا بازسازی بافت‌هایی است که بر اثر بیماری، آسیب‌دیدگی یا پیری طبیعی آسیب دیده‌اند و با کنار هم قرار گرفتن ترکیبی از تخصص‌های مختلف امکان استفاده از سلول‌های بنیادی در بیماری‌های مختلف فراهم می‌شود.

ضرابی با اشاره به اینکه ذخیره‌سازی سلول‌های بنیادی از پالپ دندان نیز امکان‌پذیر است، بیان کرد: تلاش می‌شود تا یک ماه آینده از این خدمت رونمایی شود.

وی در پاسخ به اینکه آیا برنامه‌ریزی برای ذخیره‌سازی بانک خون در استان‌ها وجود دارد، گفت: با توجه به زیرساخت‌هایی که برای نگهداری بلند مدت خون بند ناف نیاز است غالب کشورها سیاست ذخیره‌سازی متمرکز دارند. فعلاً سیاست بر این است که این ذخیره‌سازی به صورت متمرکز در استان تهران انجام شود اما پیشنهاداتی در این زمینه داده شده است که برخی استان‌های پرظرفیت به شکل استان معین قرار بگیرند و استان‌های همجوار را پوشش دهد و فارس این ظرفیت را دارد که به عنوان یک استان معین در جنوب کشور نمونه‌ها را نگهداری کند.

ضرابی با بیان اینکه بیشترین نمونه ذخیره‌سازی خون بند ناف در ۵ استان فارس، خراسان رضوی، خوزستان، اصفهان و مازندران بوده است، گفت: این نمونه‌های خون بند ناف می‌تواند علاوه بر کودکی که خون او ذخیره شده است در دیگر افرادی که تطابق خونی دارند هم استفاده شود اما تطابق ژنتیکی در استفاده از نمونه‌ها بسیار مهم است.

مدیرعامل شرکت فراوری بن یاخته‌های رویان با بیان اینکه در اواخر آبان ماه از خدمت ذخیره‌سازی سلول‌های بنیادی از پالپ دندان رونمایی می‌شوند، گفت: در همه استان‌ها شرایط جمع‌آوری را امکان‌پذیر خواهیم کرد. دندان‌های شیری در افراد بالغ یا کسانی که ارتودنسی انجام می‌دهند و مجبور به کشیدن دندان هستند یا افرادی که دندان عقل رشد نابجا داشته و ناچار به کشیدن دندان هستند، شرایط بسیار بهتری برای نگهداری دندان دارند چون حجم سلول بنیادی که در دندان یک فرد بالغ است بسیار بیشتر از چیزی است که در یک دندان شیری وجود دارد اما مزیت دندان شیری این است که سلول‌های بنیادی ابتدایی‌تر هستند و قدرت تکثیر بیشتری دارد.

ضرابی ادامه داد: نکته‌ای که باید مورد توجه قرار بگیرد این است که دندان‌ها باید توسط پزشک کشیده شود و باید شرایط لازم برای نگهداری وجود داشته باشد و ظرف ۲۴ تا ۴۸ ساعت به آزمایشگاه برسد تا کار جداسازی سلول انجام بگیرد. این موضوع فرایند پیچیده‌ای نیست اما مهم است که این روند به درستی انجام شود.

وی با تاکید بر اینکه برای استفاده از سلول‌های بنیادی، دندان نباید پوسیدگی داشته باشد و به بزاق دهان آغشته شود، گفت: دندان شیری لق شده باید توسط پزشک کشیده شود و دندانی که در خانه افتاده است قابل استفاده نیست.

ذخیره‌سازی ۲۰ هزار خون بند ناف در فارس

امیر حسین استقلال با بیان اینکه این استان در ردیف ۵ استان برتر در حوزه نگه‌داری از خون بند ناف قرار دارد، گفت: تاکنون حدود ۲۰ هزار خون بند ناف در تانک‌های ذخیره‌سازی بانک خون رویان فارس ذخیره شده است.

رئیس جهاد دانشگاهی فارس نیز در این نشست خبری که به مناسبت تشریح آخرین دستاوردهای سلول‌های بنیادی و بانک خون بند ناف رویان در دانشکده پزشکی شیراز برگزار شد، بیان کرد: جهاد دانشگاهی سال‌هاست که در حوزه سلول‌های بنیادی فعالیت می‌کند و دستاوردهای بزرگی از این رهگذر ‌برای ایران اسلامی ایجاد کرده است.

وی با اشاره به اینکه این دستاوردها همیشه مورد تایید مقام معظم رهبری (مدظله) و موجب خوشنودی و افتخار مردم ایران بوده است، اظهار کرد: یکی از این دستاوردها، مجموعه بانک خون بند ناف رویان است که در این بانک زیستی، خون بند ناف جفت جنین در هنگام تولد جمع‌آوری شده و با شرایط خاص، تجهیزات بسیار پیچیده، دانش علمی و فنی بسیار ارزشمند که در طی سال‌ها ایجاد شده است، با بالاترین استانداردهای جهانی در رویان ذخیره می‌شود.

استقلال تصریح کرد: جهاد دانشگاهی استان فارس به عنوان یکی از مجموعه‌های وابسته به جهاد دانشگاهی و متصل به حوزه سلول‌های بنیادی از حدود ۱۵ سال پیش با این حرکت علمی همراه شد و نمونه‌های خون بند ناف را ذخیره می‌کند. تاکنون نزدیک به ۲۰ هزار نمونه خون بند ناف از نوزادان جمع‌آوری و در تانک‌های ویژه نگهداری می‌شود.

رئیس جهاد دانشگاهی استان فارس با بیان اینکه فارس در ردیف ۵ استان برتر در حوزه نگه‌داری خون بند ناف است، تصریح کرد: بانک خون بند ناف به طور کلی بزرگترین بانک خون خاورمیانه محسوب می‌شود و یکی از بانک خون‌های معتبر جهانی است.

وی با اشاره به اینکه دانشمندان رویان همواره تلاش داشتند که با استفاده از این خون‌ها بیماری‌های بیشتری را درمان کنند، گفت: هر ساله شاهد این هستیم که بیماری‌های تازه توسط این خون‌ بند ناف که سرشار از سلول‌های بنیادی است درمان می‌شود. ان‌شاءالله به زودی شاهد درمان و بهبود بیماری در حوزه اتیسم، فلج مغزی و بیماری‌های دیگر باشیم.

استقلال با اشاره به سفر مدیرعامل بانک خون بند ناف رویان به شیراز گفت: ضرابی از مجموعه جهاددانشگاهی استان فارس در حوزه رویان که بسیار موفق عمل کرده است بازدید کرد و به زودی خدمات جدیدی به خدمات جهاد دانشگاهی فارس در این حوزه افزوده خواهد شد.

وی تصریح کرد: در آینده نزدیک ذخیره‌سازی پرده آمنیون که پرده محافظ جنین در دوران بارداری است و پالپ دندان شیری و بزرگسال به خدمات جهاد دانشگاهی فارس اضافه خواهد شد و این مژده را به مردم فارس خواهیم داد که در کمتر از یک سال آینده به غیر از خون بند ناف از دندان‌های کشیده شده‌ای که دچار پوسیدگی و آسیب‌دیدگی نیستند و نیز از پرده آمنیون بتوان استفاده کرد.

استقلال با تاکید بر اینکه جهاد دانشگاهی استان فارس تلاش دارد در حوزه‌های علمی به ویژه دانش سلول‌های بنیادی سرآمد باشد، اظهار کرد: در کنار فعالیت‌های ذکر شده، درمان بیماری «ویتیلیگو» یا «پیسی» را داریم و در کمتر از یک سال آینده درمان‌های غضروفی و پوستی را از طریق سلول‌های بنیادی به مردم ارائه خواهیم داد.
انتهای خبر/